De bandenspanning van je vouwwagen

In deze blog vertellen we je meer over de bandenspanning van je vouwwagen. Zo weet je zeker dat je veilig op pad gaat en zonder problemen aankomt op de vakantiebestemming!

Waarom is de bandenspanning belangrijk?

Voor jou en de veiligheid van je medeweggebruikers is het natuurlijk belangrijk dat je bandenspanning op orde is. Als jouw banden te zacht zijn, dan maken ze minder contact met het wegdek. Hierdoor hebben de banden minder grip en dat zorgt voor een slechte wegligging. Je rijdt dus een stuk veiliger als je banden de juiste spanning hebben.

bandenspanning

Lager brandstof verbruik en beter voor het milieu

Rijden met zachte banden kan zorgen voor een verhoogd brandstofverbruik. De motor moet namelijk harder werken, waardoor je meer brandstof verbruikt. Regelmatig je bandenspanning controleren, helpt je dus ook om geld te besparen. 😉 En hoe minder brandstof je auto verbruikt, hoe minder uitlaatgassen er in de lucht komen. Een echte win-win situatie!

Je banden gaan langer mee

Door met een te lage (of te hoge) bandenspanning te rijden, slijten je banden een stuk sneller. Ook hier geldt weer: met een juiste bandenspanning bespaar je makkelijk geld.

Hoe vaak moet je je bandenspanning controleren?

Het beste is om je banden eens per maand te checken. Dit kun je handig combineren met bijvoorbeeld een tankbeurt. Houd er wel rekening mee dat je de bandenspanning controleert als je banden koud zijn. Vergeet je reserveband niet!

bandenspanning vouwwagen

Wat is de juiste bandenspanning van een vouwwagen?

De ideale bandenspanning van een Campooz vouwwagen is zo’n 2.4 bar. Omdat de banden een draagvermogen hebben van 450 kilo per band, is dit ruim voldoende voor het totale, maximale gewicht van 750 kg.

Slijtage en de ventieldopjes controleren

Om echt goed voorbereid op vakantie te gaan, kun je ook direct je banden controleren op slijtage. Met een speciaal ‘schuifmaatje’ kun je opmeten hoeveel profiel je nog hebt. De minimale profieldiepte voor de APK is 1,6 mm. Maar het meest ideale is toch wel minimaal 2 mm. Verder check je of de banden niet schuin afslijten én kijk direct even of de ventieldopjes goed afsluiten. Als je banden een jaar of 6 á 7 jaar oud zijn, dan is het sowieso een goed idee om deze te gaan vervangen. Ook als er nog voldoende profiel op zit. Dit om een klapband te voorkomen. En die wil je natuurlijk niet als je op weg bent naar je vakantiebestemming! 😊

Happy camping en tot Campooz!