Het feest der herkenning

Vroeger, in de vorige eeuw zeg maar, reden wij een Volkswagen Kever. Het was onze eerste auto, toen al twintig jaar oud. Ik had ‘m zelf met de kwast geverfd, helder donkerblauw. In zo’n Kever rijden dat was toch wel heel apart, want onderweg werd je vrijwel altijd begroet door andere Keverbestuurders . Er werd met de koplampen geseind of met mooi weer verscheen er een arm uit het raam en werd er naar je gezwaaid.

Ik herinner me hoe we dat enorm misten toen we noodgedwongen op een andere type auto over moesten stappen. Soms zwaaiden we gedachteloos vanuit ons nieuwe wagentje naar een Kever, omdat we dat nu eenmaal gewend waren. Terwijl die bestuurder geen idee had waarom die Fordrijders dat deden!

blauwe kever

De nieuwe club

Voor ons brengt Campooz dat oude Kever-gevoel weer terug. Zien we er eentje op de weg dan stoten we elkaar aan: “Kijk, een Campooz!” En we beginnen als mallen te zwaaien. Ofschoon we dat, note to myself, alleen moeten doen als onze eigen kar ook achter de auto hangt! In de Campooz vouwwagen eigenaren Facebookgroep zie je dan ook regelmatig berichtjes verschijnen als: ”We reden daar en daar en zagen een auto met Fat Freddy/Lazy Jack rijden. Wie was dat?” Waarbij wij Campoozers er eigenlijk niet vaak bij stilstaan dat die kar getrokken kan zijn door een ‘onwetende’ die niet in de groep zit.

fat freddy

Goed excuus voor mooi gesprek

Zo waren we vorig jaar, laat in het seizoen, aan het kamperen en na het eten deden we een rondje camping. Lekker tenten en vouwwagens kijken. Zo’n beetje aan het einde van het terrein spotten we een Lazy Jack! “Kijk, een Campooz!” en we liepen resoluut die kant uit. Wie zouden we dit keer ontmoeten?

De mevrouw van wie Jack was, keek ons vragend aan. “We komen even je Campooz bewonderen” openden wij het gesprek. Ze keek nog eens vragend. Waarom zou iemand überhaupt naar je vouwwagen komen kijken? Want voor haar was het gewoon een vouwwagen. De kick van herkenning die wij ervaren, die had ze blijkbaar nog nooit meegemaakt. Het werd een kort gesprek. Jammer. Waarschijnlijk kijkt ze ook vreemd op als er onderweg naar haar gezwaaid wordt.

Groet jij andere Campoozers onderweg?