Home/Alles/Winterkamperen met vorst

Winterkamperen met vorst

Hartje winter en buiten is het koud. Steenkoud mag je rustig zeggen. Met bevroren vingers trekkend aan het eveneens bevroren portier van mijn auto. Winterkamperen is niet zomaar wat. Aan de uitgestorven camping te zien, alleen voor de diehards. Verbaasde reacties kreeg ik volop van vrienden. ‘Kamperen in de winter?’ ‘Ja! Onder het vriespunt notabene. Winterkamperen is avontuurlijk en zit boordevol gezelligheid.’

Bevroren toestand

Het portier heb ik inmiddels los gekregen. Vanwege de vorst overdag, is dat vrij spoedig vast gaan zitten. Net nu ik wat lekkers uit de auto wil halen. Glühwein om precies te zijn. Een beter drankje tijdens de kou kan ik me niet bedenken. Op een goede Scotch na misschien! Haastig maak ik me uit de voeten. Ook al is het maar even, buiten is het steenkoud. Eenmaal weggelopen bij het kampvuurtje, krijg ik er flink van langs. Gelukkig is dat maar van korte duur. Ik zit weer. Een warme gloed op mijn voeten, handen en benen. Badend in een oase van hitte in een verder bevroren landschap.

winterkamperen

Proost!

Het royaal gevulde glas klinkt door tot in de verte. Naast me zit een goede vriend met een decor van donkere bomen op achtergrond. Beschenen door een heldere sterrenhemel. Het is een kraakheldere avond. Zelfs een vallende ster wordt ons niet onthouden. Beduusd van de aangename warmte van het vuur en wijntje, staar ik omhoog het heelal in. ‘Ze moesten eens weten’ denk ik bij mezelf. Terwijl heel Nederland thuis warm op de bank zit, missen ze de echte show. Compleet met vuurwerk.

winterkamperen

Winterkamperen

Koud. Tuurlijk. Maar ook die vorst heeft zo z’n voordeel en charme. Een kampvuurtje, een glaasje whisky, schapenvachtje en rake verhalen van vrienden in een uitgestorven landschap. Heerlijk stil. Rustig en gemoedelijk, op een andere ‘diehard’ na dan. In de verte zien we wat lichtjes schemeren. Er zijn gelukkig meer die deze puurheid weten te waarderen. Binnen begint het kacheltje zijn werk te doen. Leuk al die puur natuur, maar een beetje prettig slapen vind ik wel zo fijn. Er staat me straks letterlijk een warm bedje te wachten. Intussen kruipt mijn medeavonturier zijn eigen tentje in. Lees in deze blog hoe je de vouwwagen het beste verwarmt.

winterkamperen

Frisse ochtend

Sta ik weer. Deur bevroren, maar gelukkig komt het zonnetje door. Bovendien neem ik eerst een aangename warme douche. Eenmaal terug is mij de toegang verleend tot mijn eigen spullen. Koffie spullen bedoel ik dan specifiek. Een heerlijk bakkie. Met een warme straal op het gezicht en een bittere slok in de keel. Volop genieten tijdens een frisse ochtend. Nog even nu het kan. Straks is het al bijna weer tijd om de boel in te pakken. Terug naar die TV. En een zachte bank. Beiden heb ik stiekem best een beetje gemist.

Heb je een vraag voor Jorrit over zijn winterkampeerervaring?  Laat het ons weten.