Stroom op jouw kampeerplek: hoe werkt het?

In de categorie: om te onthouden!

Terug naar de basis is hartstikke leuk, maar een beetje stroom op jouw kampeerplek is geen overbodige luxe. Een lekkere koffie om wakker te worden, een koud biertje bij het eten of warme broodjes uit de oven? Het kan, maar hoe weet je zeker dat de stoppen niet doorslaan? Wij leggen het je uit.

koken op camping

Watt?

Als je een camping boekt, kan je kiezen voor een plaats met stroom. De hoeveelheid stroom per plek wordt dan vaak aangegeven met Ampère, bijvoorbeeld 6A. Jij wil dus graag weten of je jouw apparatuur (op hetzelfde moment) kan gebruiken. Op die apparatuur staat het aantal watt. Om te kunnen berekenen wat mogelijk is, moet je ook de spanning op het lichtnet weten. In Europa is het 230 V. Nu kan je de volgende som gebruiken:

Ampère x Voltage (230) = Watt

Stel je voor dat jouw kampeerplek aangeeft dat de hoeveelheid stroom 6A is en je weet dat de spanning op het lichtnet 230 V is, dan kan je 6 x 230 = 1380 watt aan apparatuur op hetzelfde moment gebruiken.

stroom op camping

Hoeveel stroom verbruikt jouw apparaat?

Een handige som, maar dan is het ook fijn om te weten wat jouw apparatuur ongeveer verbruikt. We gaan er in de voorbeelden vanuit dat je apparatuur voor op de camping gebruikt.

  • Oventje: 600 – 800 watt
  • Koelkastje: 70 – 80 watt
  • Kacheltje: 750 – 1500 watt
  • Lampen: 30 – 40 watt
  • Klein koffiezetapparaat: 600-800 watt
  • Reisföhn: 1800 watt
stroom in campooz

Stroom in de Fred, Jack of Joe

Toen wij onze allereerste modellen maakten, hadden we de opening voor stroom aan de voorkant. Met een rits, zodat het binnen insectenvrij blijft. Destijds kregen we van jullie hier meerdere opmerkingen over. ‘’Leuk zo’n rits aan de voorkant, maar stroom zit vaak aan de kant van de dissel’’. Zo maakten we dankzij jullie een tweede rits aan de disselkant. In onze nieuwste modellen hebben we door middel van jullie tips nog een verbetering doorgevoerd. Jullie gaven aan stroom nodig te hebben bij de keuken. En zo geschiedde: er zit een rits aan de linkerkant, zodat jullie nog fijner kunnen kamperen.

Wij zijn blij dat jullie ons altijd tips en opmerkingen geven. Schiet er bij jou iets te binnen tijdens het lezen van deze blog? Deel het vooral!