Op zoek naar een camping: wat past bij jou?

Wanneer je op zoek gaat naar een leuke camping voor het komende seizoen, kom je er al snel achter dat de keuze in campings enorm is. Nederland is een écht kampeerland en telt meer dan 2500 campings. Ben je hier niet zo in thuis, dan moet het zoeken naar een leuke camping voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. In dit artikel vertelt Campingzoeker je welke verschillende soorten campings er zijn en wat je kunt verwachten als je hier je vouwwagen of caravan opzet.

Vrijwel alle campings richten zich op een specifieke doelgroep. Hierdoor is de kans groot dat de meeste campings ineens niet meer zo aantrekkelijk voor je zijn. Ga je op kampeervakantie voor je rust, dan is een familiecamping misschien niet de verstandigste keuze. En ben je een fan van luxe, laat dan de boerderijcampings maar links liggen.

Om orde te creëren in de chaos vind je hieronder een lijstje met de verschillende soorten campings. Bij ieder type camping vind je ook een korte omschrijving van wat je kunt verwachten wanneer je hier gaat kamperen. De zoektocht naar een camping die bij je past kan beginnen!

vrouw voor lazy jack vouwwagen

Een familiecamping

De familiecamping is het populairste jongetje van de klas en richt zich – zoals de naam al doet vermoeden – op gezinnen met (jonge) kinderen. Wanneer je kinderen hebt, weet je dat het geluk van je kinderen voor alles gaat. Zijn je kinderen gelukkig, dan zijn papa en mama dat ook.

Lekker geslapen in de Campooz tenttrailer? De dag begint goed op een familiecamping. Je hoeft je als kind namelijk geen moment te vervelen.Hier wordt alles uit de kast gehaald om je een leuke kampeervakantie te bezorgen. Speeltuinen, minigolf, trampolines, tafeltennistafels, een pannakooi, bowlingbanen, kinderboerderijen en zelfs complete waterparken! Ook is er altijd wel een animatieteam aanwezig dat jong en oud weet te vermaken met knutselen, spelletjes en theatervoorstellingen.

Een andere reden waarom familiecampings zo populair zijn, is het grote aanbod aan accommodaties. Je hoeft geen échte kampeerder te zijn om op een familiecamping je vakantie te vieren. In een luxe Glamping accommodaties heb je alle gemakken van thuis, maar dan op de camping.

kinderen in hangmat

Charme campings

Ook Charme campings zijn erg populair onder kampeerders. Charme campings zijn kleinschalig en richten hun pijlers met name op de locatie, de gastvrijheid en de rust. Besluit je te kiezen voor dit type camping dan kampeer je met bijvoorbeeld jouw Lazy Jack in de achtertuin van een kasteel, op een berg met uitzicht over een dal of aan de voet van een rivier. Als het er maar mooi is!

Omdat charme campings kleinschaliger zijn, worden ze ook vaak gerund door een klein team. Hierdoor is het contact erg persoonlijk. Degene achter de receptie is in veel gevallen ook degene bij wie je de croissants afrekent of die de toiletten schoonmaakt. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel en dus zullen ze extra hun best doen het jou naar de zin te maken.

Ga je kamperen op een charme camping, dan geniet je van een sfeervolle, ruime staanplaats, de mooie omgeving en rust. Verwacht hier dus geen grote speeltuinen, waterparken of animatieteams. Het is niet voor niets dat rustzoekers en oudere mensen vaak kiezen voor een charme camping.

kinderen spelen bij vouwwagen

Boerencamping

Ook de boerencamping zit flink in de lift. Veel mensen kiezen voor deze back-to-basic manier van kamperen om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Ga je kamperen op een boerencamping dan kampeer je letterlijk en figuurlijk in de achtertuin van een agrarisch bedrijf.

Deze campings hebben in de meeste gevallen slechts enkele staanplaatsen. Wanneer je kiest voor een kampeervakantie bij de boer, dan krijg je alles mee van het leven op het platteland. Raap ’s ochtends verse eieren, knuffel even met de geitjes, help de boer met het melken van zijn koeien. Of help met het verzorgen van zijn schapen en sluit de middag af met een ontspannen ritje op de huifkar. Daarna is het tijd om te relaxen voor de Fat Freddy.

Wanneer je gaat kamperen bij de boer hoef je geen luxe accommodaties te verwachten. Nee, hier ga je helemaal back-to-basic. Ontdek hoe het is om te werken en leven op een boerderij. Leuk voor jong en oud.

mensen wandelen over camping

Duurzame camping

Is het milieu en het behoud van groen belangrijk voor je, dan is dit type camping misschien wel iets voor jou. Duurzame campings worden aangeduid met het predicaat Green Key. Op dit type camping draait alles om een milieubewuste manier van vakantie vieren. Alles om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Alle faciliteiten op de camping zijn hier dan ook op ingericht. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen, wordt er rekening gehouden met het waterverbruik en komt het warme water uit een warmtepomp.

Rust, ruimte en privacy is erg belangrijk op een duurzame camping. Je vindt deze kleinschalige campings in de meeste gevallen in een landelijke omgeving. De meeste duurzame campings zijn ook autovrij. Kampeer jij met een camper, dan is het verstandig om eerst even te kijken of je met je camper het terrein mag betreden. Om de rust te bewaren kiezen de meeste groene campings ervoor deze kampeermiddelen te weren. Op veel duurzame campings kun je er ook voor kiezen een accommodatie te huren. Het leuke hieraan is dat deze accommodaties vaak op een ecologische manier zijn ontworpen en gemaakt. Hoe leuk is dat!

Op een groene camping draait alles om het bewust bezig zijn met de natuur. In het restaurant worden hoofdzakelijk zelf verbouwde en streekproducten geserveerd. In plaats van de auto kies je voor de fiets of de benenwagen en er worden duurzame workshops, wandelingen of fietstochten georganiseerd.

Adult only camping

Wanneer jij gaat kamperen wil je rust … Rust om je te storten op een goed boek terwijl je geniet van het fluitconcert van de vogels die zich hebben verzameld rondom je vouwwagen. Spreekt dit jou aan en heb jij geen behoefte aan een ruim aanbod aan faciliteiten? Dan is de kans groot dat een adult only camping écht jouw ding is.

Een adult only camping is een type camping waar alleen volwassenen mogen kamperen. Hier vind je dus geen spelende kinderen, geen huilende baby’s in het holst van de nacht en geen pubers die samen hun eerste kampeervakantie zonder ouders beleven. Deze campings richten zich namelijk op ouderen en mensen zonder kinderen.

Omdat de meeste mensen hier komen kamperen met campers, caravans en vouwwagens, zijn de voorzieningen op dit type camping vrij beperkt. De meeste kampeerders zijn namelijk al voorzien. Op deze manier kan de prijs voor een overnachting ook laag blijven. Wel wordt er meestal een beetje extra aandacht besteed aan de aanleg van het kampeerterrein. Spik en span!

vouwwagen op camping

Jeugd camping

Wanneer je een jaar of 16 bent, pubert uit al je poriën en voor het eerst alleen op vakantie mag, dan is een jongerencamping the place to be. Samen de zomer doorbrengen met lotgenoten op een plek waar drank rijkelijk vloeit en tot diep in de nacht gefeest mag worden.

Je vind de meeste jeugdcampings bij bekende badplaatsen en grote steden. Allemaal plekken met leuke uitgaansgelegenheden. De wifi verbinding is er meestal uitstekend, het kampeerterrein is opgedeeld in gezellige knusse veldjes en de sfeer is er uitstekend! Misschien niet ideaal voor een vouwwagen, maar er zijn vast mogelijkheden als je jouw ouders lief aankijkt om jou (en Sleepy Joe) te brengen en de campingbaas belt voor een grotere kampeerplaats.

kinderen in hangmat

Naturisten camping

Onbekommerd kamperen in je blootje. Het kan op een naturisten camping. Deze campings liggen in de meeste gevallen afgelegen in de natuur. Zo heb je geen last van pottenkijkers en kun je zorgeloos genieten van je welverdiende vakantie. Zo vrij als een vogel (zonder veren) op een kampeerterrein waar rust, eenvoud en natuur een belangrijke rol spelen.

Hygiëne en comfort is erg belangrijk op een naturisten camping. Fijne restaurantjes, campingwinkeltjes, een zwembad en nog veel meer. De meeste naturisten campings hebben alle faciliteiten in huis om het terrein niet te hoeven verlaten. Zo kun je je hele kampeervakantie ongekleed blijven.

Naturisten campings vind je in verschillende soorten en maten. Van klein tot groot. Er zijn zelfs campings die een nudisten gedeelte hebben. Dit wil zeggen dat er een bepaald gebied op de camping is waar kleding verboden is.

kamperen

Op zoek naar een camping die bij je past

Kamperen in Nederland is de laatste jaren enorm populair geworden. Ben jij op nog zoek naar een leuke camping voor het komende seizoen dan hoop ik dat ik je met dit artikel een beetje op weg heb kunnen helpen. De keuze is groot maar met deze handvatten wordt deze zoektocht een stuk makkelijker.

Om snel en gemakkelijk een camping te vinden die bij jou (en je gezin) past wil ik je doorverwijzen naar de website Campingzoeker. Op deze website kun je in enkele muisklikken een camping vinden die aansluit bij je wensen (klik en zoek een camping op Campingzoeker). Boeken doe je bij de camping zelf zodat je altijd de scherpste prijs betaalt. Heel veel plezier met de voorpret!

Erwin van Hensbergen – Campingzoeker