Kamperen: wat heb je wel of niet nodig?

Al eerder schreef ik over onze eerste keer kamperen. Wat namen we toen mee? Een eenpitter, twee pannetjes, twee plastic mokken, twee borden, bestek en een blikopener/flessenopener. Peper en zout, kampeerboter, oploskoffie (yuck) en cup-a-soup. Naast de lage katoenen tent, slaapspullen en kleding/verzorging natuurlijk.

tent campingstoel kamperen

Steeds luxer kamperen

Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat we iets van lampjes bij ons hadden, geen stoeltjes of een tafeltje. In kleermakerszit voor je tent in het gras of binnen op je luchtbed: dat lukte prima. Een paar jaar later was de nylon tent met kleine voortent al hoger en hadden we lage stoeltjes. Iedere keer werd het luxer: hogere klapstoelen, een tafeltje, een babybedje, lampjes en een koelbox. Pas op die camping in Maastricht, waar we voor stroom moesten betalen terwijl we niets elektrisch hadden, deed een koelkast zijn intrede. Als je er toch voor moet dokken, dán zal je het gebruiken ook!

‘A lot of stuff’

Dit jaar op de camping zei de meneer die schuin tegenover ons stond in toch niet het aller-primitiefste kampeermiddel, dat wij ‘a lot of stuff’ hadden. En die kwam binnen! Want ik was in de veronderstelling dat wij nog redelijk primitief kamperen, met slechts de noodzakelijke basics. Dus  werd het tijd om de kampeerlat eens langs onze spullen te leggen, met als vergelijkmateriaal de dingen waar we mee startten:

  • Een eenpitter? Check! Maar ook een tweepitter, een gasbarbecue én een barbecue waar houtskool in kan. En een koffiezetapparaat.
  • Twee pannetjes? Absoluut! Nog steeds van die lichtgewicht die in elkaar passen. Maar ook een wok, koekenpan, grillpan en een fluitketeltje.
  • Twee plastic mokken? Die zijn veranderd in mokken van roestvrijstaal. Daarbij nog twee wijnglazen, bierglazen, (Campooz) frisdrankglazen.
  • En borden en bestek, uiteraard ook in duo’s. Rebel-Outdoor platte, diepe borden, twee soorten schaaltjes. Messen, vorken, lepels, theelepeltjes, eierlepeltjes, een broodmes, scherp koksmes, aardappelschilmesje en minstens twee opscheplepels: moet ik nog meer zeggen?
  • Gaan we over op kruiden: een behoorlijk groot vak voor veel meer dan peper en zout.
  • Olijfolie maar ook zonnebloemolie, sambal en mosterd.
rebel servies op de camping

Nog meer kampeeraccessoires?

Ik ben nog lang niet klaar: feestverlichting onder de luifel, een luxe oplaadbare lamp en een kacheltje. Een mat voor in de leefruimte en twee matten voor buiten waarvan een die fraaie blauwe Campooz Buitenmat is. Twee luxe stoelen, twee krukjes, een bamboe-(eet)tafel, maar ook nog twee kleinere exemplaren als bijzettafeltjes. En ik vrees dat die meneer op de camping heel erg gelijk krijgt: ‘a lot of stuff’.  Eigenlijk: way to much!

Dus wat heb je nou écht nodig als je gaat kamperen? Een goede balans van wat ik als eerste opsomde en dat wat daar later op volgde. Waarbij eierlepeltjes best overbodig zijn. Laat ons weten wat jij vindt!