Kampeertrends volgens Campooz

Door het mooie weer is het kampeerseizoen eigenlijk alweer begonnen. De eerste Campoozers zijn al gespot op de camping! Maar wat kunnen we verwachten? Hieronder de belangrijkste kampeertrends met een korte toelichting.

Ze zijn licht in gewicht, stoer en eenvoudig op te zetten. De vouwwagen is hard op weg om het  stoffige imago helemaal kwijt te raken. Dit is te zien aan de verkoopaantallen (+22 %), veel nieuwe modellen en een aantal nieuwe merken. Wij zien zelf dat gezinnen onze vouwwagens ontdekken. Dit zijn veelal kampeerders die nog niet eerder een vouwwagen gekocht hebben. Deze trend snappen wij natuurlijk helemaal!

Duurzaam, groen en zelfvoorzienend

Natuurkampeerterreinen en eco campings mogen zich verheugen, want de populariteit zal groeien. In Nederland zijn veel campings middenin het bos met weinig faciliteiten. Back to basic. ’s Avonds lekker rond het kampvuur. Wij houden ervan!

In het verlengde hiervan is het logisch dat veel kampeerders graag zelfvoorzienend willen zijn. Hier komen steeds meer accessoires voor beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en apparatuur op gas.

De meest extreme vorm van duurzaam en groen kamperen is bushcrafting. Het is een verzamelnaam voor vaardigheden die nodig zijn om in, van en met de natuur te leven. Het is iets anders dan survivallen. Dat betekent overleven. Een bushcrafter wil zo lang mogelijk in de natuur verblijven.

duurzaam kamperen

Stoere kampeermiddelen zonder 4×4

Op de verschillende kampeerbeurzen is het duidelijk te zien. Stoere tenten, vouwwagens en daktenten. Wij zien dat dit onder te verdelen is in twee categorieën. De eerste bestaat uit kampeermiddelen die achter of bovenop niets anders passen dan een Jeep of Landrover.

Een belangrijke trend die wij signaleren, is bij stoere kampeermiddelen waarvoor een 4×4 niet noodzakelijk is. Ze hebben wel een stoere uitstraling. Onze vouwwagens en de daktenten van Dare to be Different zijn hier mooie voorbeelden van.

Laag gewicht en elektrisch

De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden en groene mobiliteit zijn niet te stoppen. Voor auto’s geldt dat hierdoor de trekkracht minder wordt. Caravan producenten worden hierdoor gedwongen om lichter te bouwen. Er zijn zelfs al elektrische campers.  Eigenlijk niet echt een trend, maar meer een logische ontwikkeling. Voor Campooz is het fijn dat het gewicht laag is en onze vouwwagens door veel elektrische auto’s getrokken kunnen worden.

Overige kampeertrends

Trends die we verder zien en lezen zijn dat steeds meer mensen gaan winterkamperen, de hang naar luxe en glamping blijft toenemen en jongeren graag willen roadtrippen en festivallen met een toffe camper.

Deelplatforms groeien weliswaar maar moeten hun echte doorbraak nog beleven. Wellicht dat dit gaat gebeuren als de millenials naar hun volgende levensfase gaan en kamperen meer gaan omarmen.

Een mooie trend volgens Kampeer Meneer is kamperen in het Oostblok. Dit snap ik helemaal (ondanks dat ik geen cijfers paraat heb). Mijn favoriet is Roemenië. Een prachtig land. Mooie landschappen, veel afwisseling, cultuur, zee, betaalbaar en vooral lekker avontuurlijk.

winterkamperen

Nog meer ontwikkelingen

Vanuit ons eigen perspectief bekeken, zien wij de volgende ontwikkelingen:

  • De keuze voor een kampeermiddel valt steeds vaker op een vouwwagen
  • Kamperen in Nederland wordt steeds populairder
  • Het kampeerseizoen wordt steeds langer
  • Door het opzet- en kampeergemak gaan steeds meer mensen een weekendje kamperen en beslissen ze dit op het laatste moment
  • Tentdoek blijft zijn charme behouden, je houdt ervan of niet

Heb je zelf ideeën, signaleer je kampeertrends of heb ik volgens jou iets gemist? Ik hoor het graag!