Innovatie door Campooz

Van idee tot werkelijkheid

Je hebt Lola vast al eens gezien. Een bijzondere dame. Het is tijd om uit te leggen hoe Lola van idee tot werkelijkheid is geworden. Dit komt van de hand van Gert. Binnen het team van Campooz is hij verantwoordelijk voor onze productontwikkeling. Vol ideeën en in zijn hoofd altijd bezig met innovatie en design.

Na de introductie van Lazy Jack is hij uit nieuwsgierigheid gaan onderzoeken of technieken die nog niet voor vouwwagens gebruikt worden toch mogelijkheden bieden. Zijn focus lag op het gebruik van lucht. Tijdens het schetsen bleek direct dat dit een lastige opgave was. Een vouwwagen is een grote constructie waarbij je op verschillende niveaus hoogteverschillen moet overbruggen.

lola

”Kan het niet met één tube?”

Al snel waren alle gangbare toepassingen in de prullenbak beland. Neem als voorbeeld de halfronde opblaasbare bogen van tunneltenten. Dit biedt in de basis geen stevigheid. Voor een vouwwagen moet je hierbij vele verstevigingen toevoegen. Dit haalde het hele principe van gemak en eenvoud onderuit.

De volgende stap was een andere vraagstelling: ‘Kan het niet met één tube?’ Daarmee ben je alle kwetsbare punten kwijt. En het scheelt met oppompen! Op dat moment heeft Gert van een dikke ijzerdraad een 3D model gemaakt.

lola ijzerdraad

Dit is vertaald naar een computermodel. Hiervan is een prototype gemaakt. Met de tent eronder. De moeilijkheid zat hierbij voornamelijk in de hoeken van het frame. Die moeten de tube in de juiste vorm dwingen en hier staat de meeste druk op. Het stiksel op deze plekken is uitzonderlijk stevig. Door deze hoeken én verbindingen op de plekken waar de tube zichzelf kruist, staat Lola als een huis. De laatste stap was een tent van het beroemde Campooz ripstop katoen, met ramen en deuren.

Zo innoveert Campooz!

Lees ook deze posts!