Hoe geniet je van warme koffie tijdens de reis en op de camping?

Als je vroeg in de auto stapt om op vakantie te gaan, is er niet altijd de gelegenheid om vooraf uitgebreid koffie te zetten. Dat komt later op de dag wel een keer. Eenmaal onderweg schrik je je aan de pomp het leplazarus van de huidige benzineprijs. Laat staan dat je daar voor iedereen in de auto nog een kop koffie uit de automaat aan toevoegt. Dan blijft er bijna geen budget meer over voor de vakantie. Daarom geven we je graag wat praktische tips mee om zelf koffie te zetten tijdens het pauzeren langs de weg. Dezelfde tips pas je straks net zo makkelijk toe op de plek van aankomst.

Hoe je geniet van warme koffie tijdens de reis en op de camping

Oploskoffie

Goed, dit is niet de lekkerste koffie. Wel de meest logische optie, ondanks het gegeven dat veel mensen oploskoffie verafschuwen. Maar als je toch even een korte pauze inlast tijdens het autorijden, is het in ieder geval praktisch. Kook een beetje water boven je gaspitje en voeg hier een schep oploskoffie aan toe per mok. Oploskoffie koop je gewoon per pot in de supermarkt.

Een beter alternatief op een pot, volgens Raoul, zijn de Espresso sticks van Nespresso. De smaak hiervan komt het dichtst in de buurt van échte koffie. Haal je toch een beetje van de benzinepomp naar jezelf, maar dan voor een tiende van de prijs. Van het verschil kunnen de kinderen straks weer iets leuks doen op de camping.

Koffie Tubruk

Ook lekker is ‘Koffie Tubruk’. Gemalen koffie met kokend water. Het is wel handig om te wachten tot alle drab op de bodem ligt. Scheelt een mond vol viezigheid. Deze vorm van oploskoffie vindt zijn oorsprong in Indonesië. In het Javaans betekent ‘tubruk’ botsing. Water botst met echte koffie.

Handmatige filterkoffie

Het is niet zo eenvoudig om onderweg een stopcontact te vinden en daarop je koffiezetapparaat aan te sluiten. Gelukkig is het haast net zo makkelijk om handmatig filterkoffie te zetten. Het enige wat je nodig hebt zijn:

Daarnaast helpt het om stalen zenuwen te hebben om de filterhouder recht te houden met je handen. Een beetje stuntelen hoort bij het proces.

Zo zet je handmatig filterkoffie

Doe allereerst een koffiefilter in de filterhouder en zet deze bovenop de beker. Schep hier gemalen filterkoffie in. Vervolgens heb je twee manieren om koffie te zetten. Je kunt direct al het hete water eroverheen kiepen en wachten tot de koffie doorloopt. Houd je liever van een sterkere bak koffie? Giet het kokende water dan in golven in het filter. Wacht telkens met de volgende golf tot het laatste druppeltje is doorgelekt. Kan je écht genieten van een lekker bakkie langs de weg of op de camping.

Percolator

Houd je van glamping? Dan hoort een luxer kopje koffie bij de ervaring. Of je nu al helemaal bent gesetteld op de camping of nog onderweg bent. Daarvoor heb je altijd een percolator bij je. Zorg er ook voor dat je een brander bij je hebt waar je de percolator op kunt zetten. Dit apparaatje is heel praktisch en werkt geheel op zichzelf. Voeg kokend water en gemalen koffiebonen toe naar wens en wacht totdat de percolator stopt met lekken. Pas achteraf wel op dat je de percolator even laat afkoelen. Je brandt heel makkelijk je vingers. Maar je hebt wel een heerlijk kopje koffie.

Hoe je geniet van warme koffie tijdens de reis en op de camping

Handpresso

Zit die gast nou met een fietspomp boven z’n koffiekopje? Nee hoor, het is een Handpresso.  Dit apparaatje is speciaal gemaakt om een kop koffie te zetten in een handomdraai. Of je nu in de auto rijdt, bovenin de bergen vertoeft of simpelweg op je stoel voor de caravan zit. Op ieder moment zet je een heerlijke bak koffie. Deze portable koffiemaker werkt onder hoge druk tot maar liefst 16 bar. Zo krijgt de koffie ook nog eens die mooie, vertrouwde cremalaag. Er zijn verschillende apparaten verkrijgbaar, waarmee je zowel gemalen koffie, pads of pods klaarmaakt. Eenvoud op z’n best.

Bonus: glühwein en warme chocolademelk met rum

Tegenwoordig kamperen we niet alleen meer tijdens het hoogseizoen. Het hele jaar door slaan we onze tenten op. Daarom is het ook steeds gebruikelijker om ongetemd te kamperen, terwijl het buiten ijskoud is. Als je toch een gasbrander mee hebt, warm in die tijd net zo lekker een pan met glühwein of chocolademelk op. Die warme chocolademelk is ook erg lekker met een scheutje rum erin. Houd je jezelf ook nog een beetje warm tijdens het winterkamperen . Niet tijdens de rit ernaartoe.