Geschiedenis van kamperen

We gaan even terug in de tijd. Kamperen werd vroeger gezien als sport voor de elite. Kun je je dat nu nog voorstellen? In deze blog lees je meer over de geschiedenis van kamperen.

Op fietsvakantie met ongelijke wielen? Jahoor!

Halverwege de 19e eeuw kwamen in Europa de eerste fietsen op de markt. Zo’n fiets met een groot voorwiel en een kleintje achter, zonder bagagerek. Maar als je je bagage vooruit stuurde, kon je er best een leuke toer mee maken van hotel naar hotel. Aan het eind van de 19e eeuw kwam er een fiets met gelijke wielen op de markt. Deze fietste beter én had een bagagedrager. Hierdoor werd deze vorm van toerisme pas echt populair. De hotels zaten in de zomer gewoon vol! Hoteleigenaren besloten daarom naast het hotel een grote legertent op te zetten. Het meenemen van een eigen tentje was natuurlijk de volgende stap.

oude foto van mensen op camping voor oude tent

Alle foto’s komen uit de privé collectie van mijn familie. 🙂

Vrij kamperen in Nederland

Het aantal kampeerders groeide en rond 1930 telde Nederland al tienduizenden kampeerders! In de jaren ‘30 kampeerde men ook steeds meer met de auto. Vrij kamperen was toen nog toegestaan en daar waar het kon, werd gekampeerd.  Overal waar een vrij terrein was, werd de tent opgezet. In diezelfde periode ontstonden ook de eerste betaalde kampeerterreinen. Op de Veluwe werd in 1924 het eerste moderne kampeerterrein geopend met voorzieningen. Vanaf dat moment was kamperen niet meer een elitaire sport, maar won het kamperen ook populariteit onder de ‘gewone’ man en vrouw.

mensen op camping

Op kampeercursus!

De grote doorbraak van het kamperen kwam pas na de 2e Wereldoorlog. Meer vrije tijd, de welvaart was gestegen en de mobiliteit nam toe. Om het kamperen onder de knie te krijgen, waren er in de jaren ’50 en ’60 kampeercursussen. Hier leerde je alle ‘kneepjes van het vak’ en werd je geleerd hoe je je moest gedragen. Het was namelijk not done om met je campingoutfit het dorp in te gaan.

vroeger kamperen aan meer

Van een caravan naar sfeervolle vouwwagen

Vanaf eind jaren ’20 werden in Nederland de eerste caravans geproduceerd en in gebruik genomen. In het begin was het kamperen met een caravan vooral weggelegd voor de rijken. In de jaren ’50 werd de caravan voor iedereen toegankelijk en waren er zo’n 9000 caravanbezitters. Op dit moment hebben ongeveer een half miljoen huishoudens een caravan!

De vouwwagen was vroeger een alternatief voor gezinnen die zich geen caravan konden veroorloven. Ook als je auto geen caravan kon trekken, koos je voor een vouwwagen. Tegenwoordig is de vouwwagen natuurlijk de ultieme combinatie tussen een tent en een caravan. De sfeer en de knusheid van een tent, maar met een Campooz Tenttrailer heb je ook het gemak van een caravan. Je slaapt namelijk óp de aanhanger. En dan ook nog eens in een kingsize bed!

oude caravan

Hoe ben jij ooit begonnen met kamperen? Laat het ons weten in de comments onder deze blog. Ben je nog nooit op kampeervakantie geweest en ben je het van plan? Floor vertelt je hoe je kampeert in 7 makkelijke stappen.😉