Een rondreis door Scandinavië met Campooz vouwwagen Lazy Jack

Jeroen, Elke, Jesse en Mees hebben afgelopen zomer een rondreis gemaakt van tien weken door Scandinavië. Mét onze tenttrailer Lazy Jack. Daar zijn we als Campooz best een beetje trots op. In dit interview vertellen ze alles over hoe het is om te reizen met jonge kinderen, rond te trekken met de vouwwagen en over wildkamperen met Lazy Jack.

lazy jack wildkamperen in zweden

Een lange reis met jonge kinderen? Ja hoor!

De reis van tien weken was een mix van kamperen, hotel en B&B. Ze reizen altijd al veel en toen ze kinderen kregen spraken ze af: dit moeten we niet helemaal aan de wilgen hangen. Jeroen: “Met de oudste hebben we een reis gemaakt naar Canada. Daar is het idee ontstaan om dit ook eens te doen voor een wat langere periode binnen Europa. Voordat ze echt leerplichtig zijn. De directeur van de school zei dat hij in die weken op reis waarschijnlijk meer leert dan op school, dus doe het vooral!”

Jeroen: “De kinderen vonden het geweldig. Vooral de oudste! Hij is nu viereneenhalf en die vond het heel gaaf om lekker buiten bezig te zijn en dingen te ontdekken. De jongste is anderhalf en die krijgt er natuurlijk minder van mee, maar het is wel grappig om te zien dat ook hij de natuur ontdekt. Gras dat kriebelt onder zijn voeten en steeds weer nieuwe plekken ontdekken. Dat is heel leuk om te zien.“

kinderen aan rivier aan het spelen

Een rondreis met vouwwagen

Jeroen en Elke kozen voor een tenttrailer, omdat ze niet echt ‘camper-types’ zijn. Over een caravan dachten ze überhaupt nooit na. Ze gingen opzoek naar een mix van veel mee kunnen nemen én veel ruimte hebben.

Jeroen: “We zijn beide met een vouwwagen opgegroeid, dus dat was gewoon de doorslaggevende factor om voor een vouwwagen te kiezen. Toch hebben we ons achteraf wel een klein beetje vergist. Het is best een gedoe met alle spullen die je meeneemt. Tafels, stoelen en alles eromheen neerzetten. Daar waren we telkens langer mee bezig dan we hoopten. Het opzetten van de Lazy Jack was gelukkig het probleem niet.”

Wildkamperen met de tenttrailer: hoe vind je een plek?

Op de Instagram van Jeroen en Elke (@heijsopreis) is te zien dat er ook wordt gekampeerd in het wild. Jeroen: “Het vinden van een kampeerplek is makkelijker dan dat wij dachten. We vonden het wel spannend, maar je merkt dat Scandinavië daar best wel op is ingericht. Er zijn ook best veel plekken waar je een goede ondergrond hebt, want het moet natuurlijk een beetje vlak zijn. Maar uiteindelijk moet je ook niet teveel eisen willen stellen en alles gewoon lekker neerzetten. En dan vooral genieten van een vrij uitzicht, op een plek waar niemand komt.”

lazy jack in bergen met kampvuur

De Noordkaap: het hoogtepunt van de reis

Jeroen: “We kwamen vanaf het Zweedse binnenland Noorwegen binnen. Daar reden we door het bos. Dat is heel gaaf. Op een gegeven moment ga je Noorwegen binnen en dan zie je de bergen. We zijn toen meteen doorgereden naar de Noordkaap. Het was 20 graden en we hadden een strakblauwe lucht. We gingen daar wildkamperen op 100 kilometer van de Noordkaap. Aan een strand, waar herten liepen… Dat was gewoon fantastisch! Daarna zijn we doorgereden en hebben we de Noordkaap tijdens zonsopkomst gezien. Ook daar gingen we kamperen in het wild. Waar alle campers op de Noordkaap hutje mutje staan, stonden wij met Lazy Jack twee kilometer voor de Noordkaap. Op een weiland, in ons eentje. Dat was echt een hoogtepunt.”

kerk lazy jack campooz

Nog eens op rondreis: wat doe je anders?

Jeroen: “Dan zouden we nog meer willen wildkamperen en iets meer op één plek blijven. We bleven meestal twee of drie dagen op één plek. Hierdoor zie je wel heel veel, maar ben je ook veel op reis. Soms is het gewoon lekker te genieten van waar je bent. Of gewoon ergens drie dagen wildkamperen. Proberen te overleven met wat je bij je hebt, zonder een winkel te bezoeken. Zonder douche en dan gewoon in de rivier springen. Dat zou ik wel iets meer willen doen bij een volgende keer.” Lees alles over wildkamperen in Zweden en Noorwegen in de blog van Floor.

Wil je meer weten over de vouwwagen waar Jeroen en Elke mee rondtrokken? Hier vind je alles over Lazy Jack. Benieuwd naar kamperen met Red Ruby in Zweden? Gert zoekt het voor je uit. En heb jij misschien ook een bijzondere reis gemaakt met een Campooz vouwwagen en wil je dat delen? Laat het ons vooral weten. Tot Campooz!