Deze wet maakt wildkamperen in het Hoge Noorden wel heel uniek
Wildkamperen in Zweden en Noorwegen
Het is bekend dat je in Europa op een paar plekken mag wild mag kamperen. In Noorwegen en Zweden kun je echte avonturen beleven. De echte avonturier kan daar zijn hart ophalen. Je hebt er namelijk het recht om te genieten van de vrije natuur. Niemand om je heen, geweldige omgeving en helemaal back to basic!
Kamperen in het wild: hoe tof is dat! Je moet wel wat luxe inleveren, maar daarmee krijg je wel het gevoel van vrijheid terug. Je bent omringt met alleen maar prachtige natuur en je bent aangewezen op jezelf. Het gaat net een stapje verder dan gewoon kamperen.

Er zijn natuurlijk regels verbonden aan kamperen in de natuur. We zullen de basisregels met je bespreken, maar raden ook aan om contact op te nemen met de lokale bezoekerscentra en toeristenbureaus. Zij kunnen je het beste inlichten over welke regels per regio gelden.
Basisregels als je gaat wildkamperen
- Laat je kampeerplek achter zoals je die aangetroffen hebt
- Verblijf maximaal 24 uur op dezelfde plek
- Behandel de natuur met respect
- Neem je afval mee
- Houd minstens 150 meter afstand van de dichtstbijzijnde bebouwing
- Kampeer niet op akkers, parkeerplaatsen of privéterreinen (let op: als een stuk land een omheining heeft, vraag dan toestemming aan de eigenaar)
- Voordat je een kampvuur gaat maken, vraag je bij de plaatselijke turistinfo naar de maatregelen. Voor je eigen veiligheid en voor de natuur. De regels voor open vuur worden namelijk strenger. In Zweden is er bij droogte steeds vaker een verbod. Dat kan ook betekenen dat je zelfs jouw gas barbecue niet mag gebruiken. In Noorwegen geldt van 15 april tot 15 september standaard een verbod op open vuur. Er kunnen hier en daar uitzonderingen gelden. Als je toestemming hebt gekregen en een kampvuur gaat maken, zorg er dan voor dat je de natuur niet beschadigt en dat de grond niet te droog is.

Dankzij dit recht mag jij wildkamperen: het Allemansrecht
Het allerbelangrijkste voor jouw wildkampeerreis naar Zweden en/of Noorwegen: het Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. Hierdoor is het mogelijk om te wildkamperen, mits je de regels opvolgt. Dit betekent dat je overal een wandeling kan maken, een frisse duik mag nemen in een beek of meertje, mag fietsen en zelfs mag varen. Het plukken van bessen, bloemen of paddenstoelen hoort ook bij dit recht. Dit recht verschilt wel per land. In Zweden zijn de regels milder dan in Noorwegen. Daar zijn ze beduidend strenger. Je moet daarnaast ook rekening houden met de ‘Terrängkörningslagen’ als je met de auto gaat. Zij regelen alles wat betreft terreinen en motorvoertuigen. Zo is het volgens hen verboden om op onbedekte bodem in de natuur te rijden en particuliere wegen die gesloten zijn, dien je ook te vermijden. Ook hier geldt dat de regels in Noorwegen strenger zijn. We raden aan om bij de lokale turistinfo te vragen naar de maatregelen.

Tips voor wildkamperen
- Een kampeerplek bij een beekje of meer is aan te raden, zodat je je kan wassen
- Gebruik geen zeep als je jouw afwas of was doet in een natuurlijke waterbron. Ook biologische zeep kan schadelijk zijn
- Neem voldoende gasflessen, eten, aanmaakblokjes, lucifers en hout mee
- Aan het begin van wandelroutes vind je vaak een (primitief😉) toilet
- Met een solar powerbank zit je nooit met een lege telefoon
- Denk aan een slaapmasker in de zomermaanden, omdat het de hele nacht licht kan blijven
- Kies voor de juiste kampeerpartner…
Tot slot willen we je meegeven dat het echt geen schande is als je een nachtje met Fred, Jack of Joe op een camping doorbrengt. Een normaal toiletbezoek, weetjes van de receptie en soms een keukengebouw kan heel erg fijn zijn. Heb jij ervaring met wildkamperen (in de vouwwagen) in Noorwegen of Zweden of mis je nog belangrijke adviezen? We vinden het tof als je dit met ons deelt. Schrijf onder deze blog een reactie of stuur een mailtje naar floor@campooz.com! Vrij kamperen in Nederland kan bijna niet meer, maar het AD heeft in dit artikel uitgezocht hoe je toch zoveel mogelijk van de natuur geniet! Meer kampeerinspiratie voor de avonturier vind je in deze blog.
Op 17 februari is dit artikel aangepast dankzij de opmerkingen van Niels. Dank daarvoor!
En vergeet Finland niet! Ook daar mag je in het wild kamperen