Home/Op reis met Campooz/Deel 21: Op reis met Campooz: Was sagen Sie?

Deel 21: Op reis met Campooz: Was sagen Sie?

‘Ik ga kijken of ze hier ook ergens ijsjes verkopen op de camping,’ begint Jos met smakkende lippen tegen Anna. ‘Daar heb ik nu echt even zin in met dit weer.’

‘Briljant idee, Jos. Ga ik nog even bruinen op de klapstoel.’

Jos begint aan een wandeling over de camping. Ondanks dat het nog vroeg in het seizoen is, zijn er al flink wat mensen op de been. Sommige mensen doen niets liever dan lekker tot rust komen. De een gaat op verre reizen, ontdekt culturen en ontmoet telkens nieuwe mensen. De ander gaat 20 jaar op rij naar dezelfde camping en spreekt altijd dezelfde mensen. Vriendschappen voor het leven. Allebei hebben hun eigen charme. Dit vindt Jos een mooie openbaring voor zichzelf, terwijl hij een rondje over de camping loopt. Bij de entree van de camping staat een gebouw waar hij een barretje in ziet staan. Daar moeten ze vast ijsjes hebben. Jos loopt naar binnen en ziet een oudere, Duitse man achter de bar staan. Hij heeft een borstelige snor en stevig postuur. Toch ziet hij er ogenschijnlijk vriendelijk uit.

‘Guten Tag,’ spreekt de man tegen Jos.

Oh ja, hier praten de mensen Duits, bedenkt Jos zich. Hij moet zich echt eens lostrekken van Anna, want zij praten natuurlijk alleen Nederlands met elkaar.

‘Euh, ja, Guten Tag! Euh, have you ook ijsjes?’

‘Was sagen Sie?’ krijgt Jos als antwoord.

op reis met campooz

Oh, waar is Anna als je haar nodig hebt. Zij spreekt wel een aardig woordje Duits. Jos is dan wel schrijver met een scherp oog voor de Nederlandse taal. Maar Duits heeft hem nooit helemaal gelegen. Hij vond het altijd maar een lastige taal om te schrijven, met al die naamvallen en onverklaarbare hoofdletters.

‘Euh, ijs?’ reageert Jos met enige twijfel.

‘Meinst du Eis?’

‘Ijs, ja!’

‘Sehr gut. Ich habe Eis und Softeis’

‘Doe maar eine. Nee, euh, zwei!’

Vijf minuten later loopt Jos zelfvoldaan met twee softijsjes weer naar buiten. Hij vond het maar een moeizaam gesprek, maar toch is hij blij met het eindresultaat. In sneller tempo loopt hij terug naar Anna, voordat haar ijsje is gesmolten. Dat was deze lange reis niet waard. Nadat Jos en Anna hun ijsjes op hebben gegeten, is het tijd om iets nieuws te bedenken. Zoveel vrijheid.

op reis met campooz

‘Heb je zin in een potje Yahtzee, Jos?’ vraagt Anna. ‘Zal ik je eens laten zien hoe je die dobbelstenen moet rollen.’

‘Laten we dat doen!’

Anna loopt de Fat Freddy in en pakt een spel Yahtzee uit de aanhanger. Jos loopt met haar mee en zoekt naar een manier om het spel toch een beetje comfortabel te spelen. Hij vindt een ingeklapte tafel in de kar, helemaal onder alle andere spullen. Handig! Via de achterklep schuift hij de tafel naar buiten en zet deze neer voor de tent. Wat een zwaar leven is het toch om een potje Yahtzee in de zon te spelen met de persoon waarvan je het meeste houdt. Anna gooit met haar eerste worp Yahtzee. Jos heeft toch al iets minder zin in het spelletje gekregen.

‘Zeg Jos, laten we intussen eens bespreken waar we morgen naartoe gaan?’

‘Dit is inderdaad een goed moment om daar eens over na te denken. Heb je suggesties?’

‘Toevallig heb ik net eens gekeken naar een unieke bestemming. En ik denk dat ik die wel heb gevonden. Ben je ooit op Helgoland geweest?’

‘Helgoland?’

‘Precies, Helgoland.’

Gaan Jos en Anna naar Helgoland? Je leest het volgende week.